Czerwony Piec
Ramen&Sushi by Mitsuro to nowe miejsce na kulinarnej mapie Gdańska i zarazem jedyne w centrum miasta, w którym można zjeść oryginalny ramen, przyrządzany według tradycyjnych japońskich receptur.
Sercem ramenu jest esencjonalny bulion o głębokim, mięsnym smaku. W Ramen&Sushi by Mitsuro gotujemy go ok. 10 godzin, cierpliwie i z japońską precyzją wydobywając ze składników wszystko, co najlepsze. Podajemy z ręcznie robionym ramenem o charakterystycznej, sprężystej konsystencji. Makaron ten, od którego zresztą danie wzięło nazwę, swą elastyczność zawdzięcza połączeniu w odpowiednich proporcjach 2 składników: japońskiej mąki pszennej oraz specjalnej wody o wysokim pH. Ciekawostką jest, że choć ramen ma apetycznie żółty kolor, nie zawiera jajek. W efekcie jego ascetyczna w smaku i konsystencji sprężystość dodatkowo podkreśla intensywnie mięsny bogaty bulion.
Goście Ramen&Sushi by Mitsuro będą mieli do wyboru 6 ramenów trzech rodzajów: shio, shouy i miso. Każdy z nich to odrębna, wielowymiarowa w smaku kompozycja bulionu, ramenu i starannie wyselekcjonowanych dodatków, w unikalny sposób łącząca tradycje kulinarne Wschodu z zamiłowaniem Zachodu do innowacji w kuchni. Kto raz spróbuje szlachetnego ramenu, ten z pewnością wróci do Ramen&Sushi by Mitsuro na następny.
Jednak oryginalny ramen to nie jedyna uczta dla podniebienia oferowana przez Ramen&Sushi by Mitsuro. Warto odwiedzić tę miejscówkę również dla pysznego sushi, którego smak docenili krytycy kulinarni. Do właściciela Ramen&Sushi by Mitsuro należy renomowana poznańska restauracja japońska Matii Sushi, która od 12 lat urzeka poznaniaków najlepszym sushi w mieście. Nagrodzili ją smakosze żółtego przewodnika „Gault&Millau”, przyznając – jako jedynej restauracji sushi w Wielkopolsce – 2 lata z rzędu żółtą czapkę, która jest symbolem najwyższej kulinarnej jakości.
W Ramen&Sushi by Mitsuro sushi przyrządzamy według autorskich receptur Matii Sushi. Nasi gdańsy Goście mogą mieć zatem pewność, że każdy specjał sushi z menu to elektryzująca podróż po krainie azjatyckich smaków.