Jak jeść burgera? Sprawdź czy potrafisz.
Blog
powrót-do-listySą tacy, którzy powiedzieliby, że odpowiedź na pytanie: za co obcokrajowcy kochają kuchnię polską, zawiera się w krótkim stwierdzeniu – za pierogi. I na tym można by zakończyć ten tekst. Zdecydowanie się z tym nie zgadzamy! Pierogi to tylko wisienka na torcie.
W dzisiejszym świecie coraz bardziej zaczynamy rozumieć, jak ważna jest jakość żywności. Jesteś tym, co jesz – to hasło już dawno trafiło do publicznej świadomości. Odwracamy się od jedzenia produkowanego na skalę przemysłową, wracamy do tradycji i rzemiosła. I to właśnie sprawia, że obcokrajowcy z coraz większą ciekawością spoglądają na polskie przysmaki. Udało się nam bowiem zachować, przekazywane z pokolenia na pokolenie, tradycje i sposoby wytwarzania żywności wysokiej jakości na niewielką skalę. Nasze sery, wędliny, pasztety, a w ostatnich latach nawet piwo rzemieślnicze zyskują coraz większe grono wielbicieli za granicą.
Kuchnia polska to nie tylko uwielbiany przez Polaków schabowy. Na nowo odkrywamy cudowny smak pieczonej gęsi, dyskretny urok smażonej wątróbki czy wysublimowany aromat świeżego tatara.
W latach 90. to my zachwyciliśmy się kuchniami świata. Pokochaliśmy włoską pizzę i makarony czy amerykańskie hamburgery. Dziś cały świat odkrywa kuchnię polską. Staropolskie galarety okazują się hitowym przysmakiem, a śledź idealną zakąską do znanej na całym świecie polskiej wódki. Obcokrajowcy cenią naszą kuchnię także za jej różnorodność. Wszak zarówno pieczony drób, wieprzowina, wołowina, jak i nabiał, który występuje pod postacią serów żółtych, twarogów, maślanek, kefirów, ale także bogactwo warzyw i owoców sprawiają, że w polskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie.
Są dania, które dla obcokrajowców są zaskakujące. Do nich należą przede wszystkim kiszonki – ogórki czy kapusta, ale także zupy – żurek, szczawiowa czy ogórkowa. Te intensywne smaki nieodłącznie kojarzą się z kuchnią polską. Zupy w ogóle są zaskoczeniem dla obcokrajowców. Nie chodzi tylko o ich różnorodność, ale także wykorzystane do przygotowania produkty. Jakie zupy najbardziej zdumiewają? Oprócz wspomnianych już wcześniej kwaśnych zup mamy też legendarne flaki czy barszcz, który jest nazywany czasem przez obcokrajowców kompotem z buraka.
Smalec także należy do tych produktów, których użycie w kuchni wzbudza kontrowersje wśród cudzoziemców. Trzeba jednak przyznać, że niejeden sceptycznie nastawiony niedowiarek zmienił zdanie o smalcu, gdy spróbował go z cebulką i skwarkami na świeżym chlebie.
Polska kuchnia nieodłącznie kojarzy się z obfitością i gościnnością. Trudno sobie wyobrazić biesiadę po polsku bez uginającego się od jedzenia stołu. Wbrew temu, co czasem się o nas mówi, jesteśmy otwarci, serdeczni i gościnni. I to czuje każdy, kto próbuje dań polskiej kuchni. Jedzenie przygotowujemy z sercem i chęcią pokazania tego, co w naszej tradycji najlepsze.
Sami, dostrzegając bogactwo kuchni z różnych stron świata, zaczynamy doceniać to, co obcokrajowców zachwycało od dawna – jakość, smak, prostotę, obfitość, gościnność. Dziś chętnie pokazujemy, co mamy najlepsze, a kuchnia polska z pewnością należy do najciekawszych na świecie.