Słony Spichlerz
Słony Spichlerz - gastronomiczne serce Wyspy Spichrzów
30.10.2020

Jeśli szukasz w Gdańsku miejsca, w którym można dobrze zjeść, a przy tym spróbować różnych kuchni świata, Słony Spichlerz na Wyspie Spichrzów to propozycja w sam dla ciebie! Dlaczego warto go odwiedzić?

Słony Spichlerz, czyli gdzie bije kulinarne serce miasta

W wyjątkowej przestrzeni zabytkowego budynku spichlerza, odrestaurowanego z najwyższą starannością, powstał koncept restauracyjny Słony Spichlerz – Restaurant Market. Jedyne takie miejsce w Gdańsku, które pod jednym dachem gości wielu restauratorów z różnych stron świata. Mieszczące się tu bary, lokale i restauracje rano podają przepyszne śniadania, w ciągu dnia lunche i obiady, a wieczorem wykwintne kolacje. Pyszne dania to nie wszystko. Słony Spichlerz kusi bowiem wyjątkowymi, klimatyczni wnętrzami. W trzech salach odnajdziemy nawiązania do nadmorskiego położeniem Gdańska i jego wyjątkowej historii. Odnowiony spichlerz jest doskonałym przykładem idealnego połączenia nowoczesności i tradycji, który na przestrzeni około tysiąca metrów kwadratowych mieści ponad czterysta osób. Mogą oni spróbować dań kuchni:

- śródziemnomorskiej,
- azjatyckiej,
 -mięsnej,
- kreatywnej,
- polskiej,
- wegetariańsko-wegańskiej.

Przyjrzyjmy się bliżej wybranym restauracjom.

Kuchnia włoska? Tylko w Słonym Spichlerzu!

Miłośnicy kuchni włoskiej znajdą w Słonym Spichlerzu dwie interesujące propozycje: restaurację Czerwony Piec oraz restaurację Pasta Miasta. Czerwony Piec serwuje pyszną, włoską pizzą na cienkim cieście, wypiekaną w tradycyjnym piecu szamotowym. Pizza jest chrupka i pachnąca. Warto odwiedzić Czerwony Piec zarówno jeśli jesteś zwolennikiem zarówno klasycznych włoskich kompozycji, jak i nietypowych połączenia składników na pizzy. Delektuj się nią, podziwiając gdańską Motławę. Jeśli natomiast od pizzy wolisz tradycyjną włoską pastę, wybierz się na lunch do Pasta Miasta, oferującej świeże, robione na miejscu makarony, gnocchi i ravioli.

Dobre, bo… polskie

Od kuchni świata wolisz nasze polskie, tradycyjne potrawy? W Słonym Spichlerzu również znajdziesz coś dla siebie. Wstąp do Gwaru, gdzie posilisz się polskimi daniami, przygotowywanymi na bazie produktów sezonowych, lokalnych frykasów, serów zagrodowych i produkowanych na miejscu wędlin. Gwar oferuje swoim gościom także wytrawne pasztety, zakąski, świeżo wypiekany chleb z chrupiącą skórką z lokalnej piekarni, posmarowanym wiejskim masłem i posypany solą. A wszystko w towarzystwie polskiej, dobrze schłodzonej wódki.

Ryby grillowane i sushi pod jednym dachem

Słony Spichlerz chętnie gości w swoich progach również rybnych smakoszy. W DELIFISH + Grill MEAT skosztujecie najlepszych ryb i owoców morza, które wrzucamy na grill lub serwujemy w klasycznej wersji, z porcją sałaty i wypiekanego przez nas pieczywa, sosami oraz cząstką cytryny. W Ramen & Sushi natomiast oczarujesz się nie tylko smakiem sushi przyrządzanego według autorskich receptur Matii Sushi, lecz również  tradycyjnego, japońskiego Ramenu, przyrządzanego według wielowiekowych receptur. Esencjonalny bulion o głębokim, mięsnym smaku, podawany z ręcznie robionym makaronem ramen o charakterystycznej, sprężystej konsystencji oraz dodatkami zaspokoją każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Ponadto w Słonym Spichlerzu znajdują się restauracje tajska, amerykańska, meksykańska, koktajl bar, a także cukiernia, serwująca desery, przygotowywane przez mistrza cukiernictwa: torty, tarty, serniki, brownie, rogaliki, ptysie, bezy z kremem i owocami oraz maślane drożdżówki.