Słony Spichlerz - gastronomiczne serce Wyspy Spichrzów
Blog
powrót-do-listyZjesz habanero i przeżyjesz? Sprawdź skalę ostrości papryki
Podczas gdy zwykła papryka na skali SHU (Scoville Heat Units) posiada sto jednostek, papryka habanero ma ich aż od stu do trzystu pięćdziesięciu tysięcy! Skala Scoville Heat Units służy do oceny stopnia ostrości papryki i pozwala kwalifikować jej odmiany na podstawie zawartości kapsaicyny. To właśnie ona odpowiada za pikantny smak warzywa. Sprawdź, jakie właściwości ma habanero, do jakich potraw można ją dodać oraz gdzie zjesz najsmaczniejsze habanero na Pomorzu!
Jakie są zdrowotne właściwości papryki habanero?
Papryka habanero wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Meksyku, gdzie jest uprawiana od tysięcy lat. Posiada nie tylko charakterystyczny smak, lecz również szereg zdrowotnych właściwości. Bogata w witaminę C, A oraz w witaminy z grupy B, a także białko, węglowodany, błonnik oraz cukry jest niskokaloryczna. Papryka habanero ponadto dostarcza do organizmu wiele cennych minerałów, takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Obfitująca w antyoksydanty, przyczynia się do lepszej kondycji organizmu. Najważniejszym składnikiem papryki habanero jest kapsaicyna, odpowiadająca za jej ostry smak, a także poprawiająca krążenie, obniżająca poziom cholesterolu, działająca przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Włączenie do swojej diety papryki habanero zaleca się osobom, borykającym się z nadwagą oraz cukrzycą, gdyż zmniejsza ona skoki insuliny i pomaga szybciej spalać tkankę tłuszczową.
Garść kulinarnych inspiracji, czyli z czym to się je?
Paprykę habanero dodaje się do chili czy curry. Jest wspaniałą przyprawą, którą można doprawić sosy, dipy oraz kremowe zupy. Habanero można również suszyć i marynować. Ciekawą kulinarną inspiracją są słodko-ostre sosy na bazie papryki habanero. Przykładem może być salsa z truskawek, miodu i habanero. Papryki należy wyłożyć na blachę z nieobranymi ząbkami czosnku, a następnie piec przez piętnaście minut w temperaturze dwustu stopni C. Gdy papryka i czosnek się ostudzą, należy usunąć gniazda nasienne z papryk, obrać czosnek, a następnie wszystko zmiksować. Do powstałej konsystencji dodaj truskawki, szczyptę soli i miód: dip do tortilli gotowy!
Habanero w najsmaczniejszym wydaniu tylko…w Gdańsku!
Jeśli szukasz meksykańskiej restauracji, w której spróbujesz wyśmienitych potraw z dodatkiem papryki habanero koniecznie odwiedź Gdańsk i Słony Spichlerz, a w nim restaurację MEXEAT. Bogata oferta śniadań, ciekawy wybór Tacos, Queasadille, Burritos, Nachos i Fajitas w wersjach mięsnych oraz wege to prawdziwe specjalności lokalu, a to wszystko w oryginalnej scenerii zabytkowego budynku spichlerza. W odrestaurowanym z najwyższą starannością budynku powstał koncept restauracyjny Słony Spichlerz – Restaurant Market, którego restauracja MEXEAT jest ważną częścią. Jest to jedyne miejsce w Gdańsku zapraszające pod jeden dach gości restauratorów z różnych stron świata. Co więcej, Słony Spichlerz, zlokalizowany na wyspie Spichrzów, kusi nie tylko bogatą ofertą gastronomiczną, lecz również wyjątkowymi, klimatyczni wnętrzami. W zabytkowym budynku spichlerza odnajdziemy nawiązania do wyjątkowej historii Gdańska i jego położenia.
Jeśli zatem szukasz smaku prawdziwego Meksyku na Pomorzu, odwiedź Słony Spichlerz. Serdecznie zapraszamy!