Facebook Pixel Code
Słony Spichlerz
Nie tylko pizza. Poznaj najlepsze dania kuchni włoskiej
03.09.2020

Polacy kuchnię włoską kojarzą przede wszystkim z pizzą. Tymczasem istnieje wiele dań kuchni południa Europy, zachwycających swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Sprawdź, jakich włoskich specjałów spróbujesz w naszych restauracjach.

Pasta i basta!

Spaghetti, fusilli, penne, agliatelle, fettuccine, papardelle, farfalle, ravioli, canelloni, tagliatelle, czyli prawdziwy makaronowy zawrót głowy! Włochy słyną z produkcji makaronów, czyli po włosku „pasty”, podawanej na kilkanaście rozmaitych sposobów. Oprócz tradycyjnego dobrze znanego Polakom spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym włoską pastę podawać można z owocami morza, tuńczykiem, sosem śmietanowym i boczkiem, czyli à la carbonara, z grzybami czy szpinakiem. Spaghetti aglio e olio to najprostsza, a zarazem najbardziej ceniona przez Włochów wersja omawianego dania. Dzięki temu, że makaron podawany jest w tym przepisie jedynie z oliwą, czosnkiem, pietruszką i peperoncino, można poczuć wyjątkowy smak domowej włoskiej pasty. Dużą popularnością cieszą się także ravioli, czyli małe pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, przygotowywane na bazie ciasta makaronowego, oraz canelloni. Są to duże i szerokie rurki makaronu, które nadziewać można mięsem mielonym z sosem pomidorowym lub, w wersji wegetariańskiej, szpinakiem.

Gnocchi, czyli kopytka po włosku

Innym typowym daniem kuchni włoskiej są gnocchi, czyli ziemniaczane kluseczki z różnymi dodatkami. Przypominają nasze kopytka, jednak są od nich bardziej delikatne i puszyste, bowiem ziemniaków na gnocchi nie miksuje się w mikserze. Wielką zaletą tego dania jest olbrzymia różnorodność przepisów oraz dodatków i sosów, z którymi kluseczki mogą zostać podane. W naszej włoskiej restauracji skosztujesz zatem gnocchi z masłem, szałwią i parmezanem lub z pietruszką, borowikami, świeżym szpinakiem, czosnkiem i śmietaną. Dla osób, ceniących sobie pyszny smak świeżego drobiu przygotowaliśmy wersję pietruszkową z kurczakiem. A prawdziwym smakoszom kuchni włoskiej proponujemy wyjątkowy majstersztyk: gnocchi z sosem truflowym, pancettą, cebulą, czosnkiem, śmietaną i serkiem mascarpone.

Nie samym makaronem człowiek żyje

Włosi niezwykle cenią sobie domowe pasty i gnocchi w różnych wersjach, jednak są mistrzami w przyrządzaniu nie tylko makaronów oraz klusek, lecz również… dań z ryżu, czyli popularnego risotto. Sekretem pysznego risotto jest użycie odpowiedniego rodzaju ryżu, a następnie jego właściwa obróbka termiczna. Do gotowania risotto używa się bowiem ryżu o wysokiej zawartości skrobi, który wchłania wodę i staje się bardziej kleisty, na przykład ryżu Arborio, Baldo, Padano czy Roma. Ważne są także dodatki: bulion, oliwa, cebula, masło oraz wino. Do zeszklonej cebuli dodaje się specjalną odmianę surowego ryżu. Następnie całość podlewa się wytrawnym winem, w którym gotuje się ryż, a kiedy wino wyparuje, bulionem. Po ściągnięciu z patelni dodaje się masła i miesza z parmezanem. Nasza włoska restauracja oferuje trzy rodzaje risotto: z borowikami, łososiem lub krewetkami.

Warto zatem spróbować innych dań kuchni włoskiej, aniżeli tradycyjna pizza, aby odkryć bogatą tradycję kulinarną Włoch. Do odwiedzenia naszego Słonego Spichlerza zachęcamy także wszystkich, którzy marzą o kulinarnej podróży dookoła świata! W jednym miejscu poznasz dania kuchni meksykańskiej, tajskiej, japońskiej czy amerykańskiej. Coś dla siebie znajdą także wielbiciele tradycyjnej kuchni polskiej, dań rybnych, pizzy z pieca oraz pysznych deserów.